I <3 nyest.hu

Már hetek óta készültem írni a nyest.hu-ról, mert annyira jó, hogy van végre egy ilyen nyelvészeti ismeretterjesztő oldal, ami korrektül, napi rendszerességgel, és nem utolsósorban humorosan ír olyan nyelvészeti témákról, mint:
– Miért hasonlítják a nyelvészek állatokhoz a nem nyelvészeket? 😉
– Hogyan kommunikálhatnánk földönkívüliekkel?
– Mi az oka annak, hogy a finnugor nyelvrokonság elméletét támadják?
A nyest.hu nemcsak nyelvészeti, hanem tudományos oldal, de zömmel nyelvi témákat, azon belül is főként nyelvpolitikai, nyelvi jogi témákat tárgyal.

Nyelvészhumor: SpecGram

“the premier scholarly journal featuring research in the neglected field of satirical linguistics”

A SpecGram, teljesebb nevén a Speculative Grammarian c. online folyóirat igazán szeretnivaló jelenség: remek a címe (hát még a címoldali mottók!), a szerzőgárdája, tudományos paródiáiban pedig nem kímél egyetlen nyelvészeti iskolát sem.
Egyik kedvenc cikkem szerzője a pszichoanalízis és a kognitív nyelvészet – egészen pontosan Freud és Lakoff – elméletének az összeházasítását kísérelte meg a diszfunkcionális nyelvészet jegyében.
De a SpecGram-ből többek között megtudhatjuk azt is, mi fán terem a naiv lingvisztika vagy miért lenne szükség vámpírnyelvészekre.
A névferdítések (pl. Maude Lévi-Sauce) külön tanulmányt érdemelnének, melyek mögé, gondolom, épp a szórakozás végett rejtőznek a szerzők. Kétségtelen viszont, hogy a SpecGramon nemcsak ők és a szerkesztők, de az olvasók is remekül mulathatnak.

nyelvemlekek.oszk.hu

A minap ajánlott Országos Széchényi Könyvtár-beli nyelvemlék-kiállításhoz kapcsolódóan elkészült egy remek multimédiás honlap is, a nyelvemlekek.oszk.hu, amelyen nemcsak megnézhetjük főbb nyelvemlékeinket digitalizált formában, de meg is hallgathatjuk azokat színészek tolmácsolásában, még filmetűdöket is nézhetünk a Tihanyi Alapítólevélről, az Ómagyar Mária-siralomról, a Halotti Beszédről vagy Szent Margit életéről. Emellett természetesen a kapcsolódó szakirodalmak listája is elérhető. A honlap kettős célú, van, illetve lesz ismeretterjesztő és tudományos része is (a teljes honlap 2010 januárjától lesz elérhető).
Kedvcsinálónak két kép az oldalról:
A nyitólap

A Königsbergi Töredék

Gender témájú könyvek magyarul és a TNT

Az előbbi bejegyzésben ajánlott 5. genderkonferencia kapcsán két könyvre szeretném felhívni a figyelmet: a konferenciára jelent meg a “Nyelv, ideológia, média” konferenciasorozat 2. darabjának anyagait tartalmazó kötet Baráth Erzsébet és Sándor Klára szerkesztésében, címe: A nő és női(es)ség sztereotípiái.
Néhány héten belül jön ki a Tintától Huszár Ágnes hiánypótló Bevezetés a gendernyelvészetbe című könyve – erről mindenképpen írni fogok, amint a kezembe kerül.
Végül, de nem utolsósorban: a Szegedi Tudományegyetem Angol és Amerikai Intézetében működik a – nem véletlenül – TNT névre keresztelt Társadalmi Nemek Kutatócsoport, melynek tagjai az egyetem gender studies MA-ján is tanítanak.

Gendernyelvészeti konferencia: Nyelv, ideológia, média 5.

Holnaptól gendernyelvészeti konferencia Szegeden! Az 5 éve indult konferenciasorozat a magyar nyelvhasználatot a társadalmi nemek, az ideológiák és a hatalom szemszögéből vizsgálja. Az idei év témája: A szexualitás terei.
Honlap, absztraktok.


forrás: http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2066039.jpg