Budenz és a gonoszság, avagy a nyelvészet nem narratíva

A kép forrása: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index1824.html

A kép forrása: http://mek.oszk.hu/01900/01905/html/index1824.html

Az ELTE magyar nyelvészeti tanszékeket összekötő folyosóján ki van plakátolva egy Nádasdy-cikk egy nem túl régi ÉS-ből. Elég figyelemfelkeltő a címe: A gonosz Budenz. Erre akárki felkapja a fejét, aki már hallott Budenz-ről (hallott?) de a finnugristák mindenképpen.
Nem tudom persze, ki adta a cikknek a címet (sok folyóiratnál, újságnál az egyik szerkesztő kiváltsága szokott lenni, de azt gyanítom, itt mégis a szerzőt dicséri), de nálam bevált.
Sajnos azt nem hiszem, hogy Nádasdy mindig humoros és okos sorai azokra is hatnak, akik az összeesküvés-elméletekben hisznek, és mondjuk azt értik “szakrális nyelv” alatt, hogy egyes szavak visszafelé is olvashatók és úgy is érdekes jelentést adnak, esetleg betűkből etimologizálnak. Azokra viszont talán, akik többet szeretnének megtudni a valódi történeti nyelvészetről, nyelvrokonság-kutatásról.
Utóbbi kapcsán már hónapok óta szerettem volna ajánlani egy új könyvet (Honti (főszerk.): A nyelvrokonságról), de ez majd egy következő poszt témája lesz.

Elindult a Csőrösi Koma!

Nagyon megörültem a minap volt kínainyelv-tanárom, Apatóczky Ákos levelének, amelyben arról tudósított, hogy ő és társai Csőrösi Koma néven elindítottak egy orientalista oldalt, ami a keletkutatók eredményeit a tágabb közönség számára szeretné elérhetővé tenni. Az első írás – “Madjar vagyok, turista” – dr. Baski Imre turkológus tollából származik, a nyelvtörit hallgatóknak külön is ajánlom!

Haspelmath

Egyik kedvenc nyelvészem (mert van ilyen :-)) Martin Haspelmath, a lipcsei Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (német) kutatója.


A kép forrása: http://picasaweb.google.com/helena.metslang/LeipzigBerliin#5186625489617351314

Évek óta örömmel olvasom a munkáit, és ebben sokat segít, hogy remek honlapja van, ahonnan csaknem az összes írása letölthető. A grammatikalizációt kutatva jutottam el a munkáiig, és feltűnt, hogy számos lényeges kérdésben teljesen az ő véleményén vagyok, és igencsak tetszik az is, hogy sok vitatott témában kimondottan sajátos véleményt képvisel (pl. a szintaktikai változások zömét grammatikalizációnak és nem reanalízisnek tartja). Ráadásul enyhén szólva is sokoldalú, a nyelvtipológiától kezdve a nyelvváltozásokon át a kreol nyelvekig és a különböző nyelvelméletekig számos témával foglalkozik.
Most egy újabb, a nyelvelméletekkel kapcsolatos írását ajánlom.